keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Porter vol.2

Syksyllä tehty London Porter ei vastannut oikein omia odotuksia ja rakentavaa kritiikkiä tuli muualtakin. Tuossa reseptissä kaksi vikaa nousi erityisesti esiin, paahtomaltaan puute sekä turhan hedelmäinen hiiva josta Reittausblogin arvostelussa mainittiin ja joka avautui todella minulle vasta juuri tekemässäni hiivatestissä. Vaihdoin siis hiivan S-04:stä Nottinghamiin jonka pitäisi olla neutraalimpi ja lisäsin reseptiin mustaa mallasta. Muutakin säätöä oli eli ruskeaa mallasta en käynyt tekemään lisää vaan käytin ne mitä jäi jäljelle viime kerralla, suklaamaltaan osuutta kasvatin.  Vaalea mallaskin on Maris Otteria perus pale alen sijaan (tämä sillä edellytyksellä että yksityiseltä ostamassani satsissa myös tuo käyttämäni merkitsemätön pussi oli Maris Otteria) Eli loppujen lopuksi voisi oikeastaan sanoa että kyseessä on ihan eri resepti, brown porteria tämä ei enää ole vaan ainakin väri alkaa lähestyä jo stoutia.

Mäskiä huuhtoessa kävi ensimmäistä kertaa niin että homma meni tukkoon, pienellä sorkkimisella tosin lähti taas vetämään eikä enää uudestaan jämähtänyt. Induktiolevystä huomasin että se sammuu itsestään ilmeisesti jos on tarpeeksi pitkään siihen koskematta. Sammuminen tapahtui viimeisen kymmenen minuutin aikana enkä siinä enää viitsinyt sitten kiehumista uudelleen käynnistää.

Mäskäystehokkuus näyttää olleen samaa luokkaa kuin edellisessä satsissa eli 67% luokkaa. Tavaraa tuli loppujen lopuksi litran verran enemmän kuin mitä olin laskenut mutta eipä tuo haittaa. Lopullinen alkoholipitoisuus tulee olemaan jossain kuudessa prosentissa tai hieman alle.

Hiivausta seuranneena aamuna odotti yllätys kun menin portteria katsomaan, sille ei ollut käymisastia riittänyt vaan sieltä oli pitänyt yrittää ulos kaikin konstein. Vesilukko oli mennyt tukkoon ja astia selkeästi pullistunut, korkki oli kuitenkin ruvennut fuskaamaan sen verran ettei astia ollut sentään posahtanut. Piti nyt laittaa yksinkertaisempi ja tehokkaampi vesilukko. Vastaavaa en olo aikaisemmin kokenut kuin aikoinaan Imperial Stoutia tehdessä.

Parin päivän raivoisan käymisen jälkeen tuo raihoittui ja jumitti sitten noin lukemiin 1.020. Annoin olla lähemmäs pari viikkoa kun vesiukko kuitnekin satunnaisesti kävi mutta ominaispaino ei käytännössä enää laskenut. En tiedä miten se noin ylös jäi, muiden kokemusten perusteella olisin odottanut sen painuvan lähelle 1.010.

Seuraavaksi sitten bitterin kimppuun.

Resepti

Maris otter mallas 3000g
Ruskea mallas 100g
Crystal 100 mallas 350g
Suklaamallas 200g
Musta mallas 150g

Fuggles 36g 90min
EKG 10g 10min

Nottingham

13l
ominaispaino 1.060
ominaispaino käymisen jälkeen 1.019
alkoholi 5.3%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti