maanantai 3. kesäkuuta 2013

Wit

Kesän kunniaksi ajattelin tehdä vehnäolutta, homma tosin vähän viivästyi ja kesä pääsi jo yllättämään täydellä teholla ennen kuin saan tämän valmiiksi mutta haitanneeko tuo. Tähän asti olen käyttänyt kuivahiivoja ja Wyeastin nestehiivoja mutta tällä kertaa tilasin Brewcatin nettikaupasta White Labsin nestehiivaa, varsinaiset wit-hiivat olivat loppu joten piti tyytyä perus belgihiivaan jonka pitäisi kyllä hyvin tähän sopia.

Mäskäyksestä yritin sada lisätehoa liruttamalla vierrettä hitaammin ja mittaamalla huuhteluveden lämpötilan tarkemmin mutta eipä tuo mitään vaikuttanut, lopullinen tulos sattui täsmälleen laskuissa käytettyyn 67%, ääh, alkaa usko loppua. En tiedä pitäisikö tuohon yrittää jotain ihan erilaista suodatin/valepohjaratkaisua miettiä.

Lämpimät säät nostivat lämpötilan asunnossa ja siten käymislämpötilan hieman suosituksia ylemmäs mutta ei voi mitään. Muuta paikkaa käyttämiseen ei ole eikä sitä malttanut jäädä odottelemaan viileämpiä säitä. Käyminen sujui kyllä ongelmitta ja vikkelään, tänään kun mittasin niin parissa päivässä ominaispaino oli tippunut jo lähelle 1.01, olkoon nyt kuitenkin vielä viikon verran astiassa ennenkuin aletaan miettiä pullotusta. Maku oli ihan lupaavan oloinen, mausteet olivat tosin hieman turhan dominoivia, jos ne tasoittuvat ja saa hapot suurinpiirtein kohdalleen niin hyvä kesäjuoma tuosta tulee.

Reseptin suunnittelussa käytin apuna Brew Your Own sivuston artikkelia.

Resepti

Pils 1400g
Torrified Wheat 1400g
Kaurahiutale 140g

Stryrian Goldings 14g 90min
Stryrian Goldings 8g 15min
Korianterinsiemen 7g 5min
Tuore appelsiininkuori 25g 5min
Kamomillatee 2 pussia 5min


WLP550 Belgian Ale

Ominaispaino 1.049
Ominaispaino pullotettaessa 1.008
Alkoholi 5.3%
Koko 12l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti